Система CLIQ® Remote – рішення для корпоративного замикання

Автор: Тарас Барабаш, менеджер Інноваційні ЗАМКОВІ технології 

В даній статті я пропоную розглянути систему CLIQ Remote  при застосуванні на об’єктах для адміністрування замків та циліндрів із технологією CLIQ. Особливістю таких систем є поєднання механічних систем Майстер ключ з системами контролю доступу із безліччю налаштувань та можливостей в управлінні та контролю за доступами на об’єкті.



Частина 1- Загальні положення та характеристики

Обладнання об’єктів системами Майстер ключ як доповнення систем контролю доступу вже давно стало гарною традицією для сучасних компаній, що піклуються про свою безпеку та розуміють переваги контролю за ключами та пересуванням  співробітників за певними правилами доступу в ті чи інші приміщення чи зони. Але із іншого боку  такі системи та їх поєднання найчастіше варто інтегрувати під час будівництва чи ремонту об’єктів, так як системи контролю доступу зазвичай  об’єднанні між собою дротами.
 Циліндри та ключі дозволяють офф-лайн функціонування, тоді як програмне  забезпечення та спеціальні додаткові аксесуари дозволяють адмініструвати систему в режимі он-лайн.

Характеристики системи:
CLIQ Remote – це електромеханічна система контролю доступу. Ця система поєднує переваги механічних продуктів (висячі замки, замки для обладнання, циліндри та ключі) з універсальністю та гнучкістю електронної частини, яка надає наступні функції:
Гнучка авторизація прав доступу із можливістю оперативної зміни
Авторизація за часовими параметрами
o Тижневі чи щоденні розклади (до 32 налаштувань)
o Ревалідація доступів (періодичне поновлення прав доступу на визначений  період часу) 
o Автоматичний перехід на зимовий/літній час (DST)
Контрольний журнал подій в циліндрах та ключах 
Адміністрування списку співробітників та відвідувачів 
Адміністрування видачі та повернення ключів
Адміністрування складу циліндрів та замків (CLIQ та механічних)
Інструменти для адміністрування великих систем (домени, профілі доступу, ярлики)
Різноманітні звіти
Надання доступу на віддалені об’єкти
Можливість блокувати втрачені ключі та ін.

Компоненти системи:
Замки та циліндри
Ключі користувачів
Програматор та  програмні ключі адміністратора
Програмне забезпечення

За необхідності система також може  мати:
Настінний програматор  із підключенням за допомогою кабелю  (IP адреса)
Локальний програматор  із підключенням до телефону  за допомогою технології Bluetooth  чи до ноутбуку /стаціонарного ПК  за допомогою кабелю 



Ідентифікація, обмін інформацією та перевірка авторизації між ключем та циліндром CLIQ здійснюється за кодованим протоколом комунікації, який гарантує надвисокий рівень безпеки обміну даними

Переваги системи CLIQ Remote
Контроль доступу: система CLIQ надає надвисоку гнучкість в адмініструванні прав доступу, що базується на базових платформах:
– Дозволи доступу (авторизації): права доступу ключа до одного або кількох циліндрів, які можливо оперативно змінювати за необхідністю. 
– Розклади: до 32 профілів для кожного ключа; 
– Валідація (підтвердження) ключа: ключ можна запрограмувати на необхідність проходження ревалідації (поновлення прав доступу) кожний фіксований період часу (мінімум 5 хв).  Для поновлення доступу ключ необхідно вставити до дистанційного пристрою програмування. 


Дистанційне керування авторизацією: система дозволяє надсилати (через дистанційні пристрої програмування) зміни прав доступу та оновлені розклади на ключі. Ця функція дозволяє в реальному часі додавати або відміняти права доступу ключів.
Зниження ризиків при втраті ключів: втрачений ключ від механічної системи Майстер ключ наражає на небезпеку неавторизованого доступу доки циліндри не будуть перекодовані. 
В системі CLIQ період ризику значно зменшується до встановленого часу ревалідації (в разі використання даної функції), після якого ключ більше не відчинить жоден циліндр із технологією CLIQ . 
Додатково, можливо негайно відмінити доступ ключа безпосередньо в циліндрах, до яких він мав доступ.
Механічне перекодування системи із замками CLIQ непотрібне, тому всі циліндри та решта ключів будуть функціонувати без впливу на них та без зупинки.
Захист від несанкціонованого копіювання ключів: неавторизоване копіювання ключів CLIQ неможливе. Технологія CLIQ додає максимальний рівень безпеки – інтегровану електронну частину, без якої циліндр не може бути відімкнений. Ключі CLIQ на електронному рівні “прив’язуються” до визначеної системи при її виготовленні на заводі, тому ключі від іншої системи (навіть якщо співпадає механічна комбінація) не можуть бути застосовані для відмикання циліндрів даної системи. Додаткові ключі до системи виготовляються виключно на заводі. 
Гнучкість та зміни структури організації: При створенні матриці доступу, CLIQ надає користувачеві величезну гнучкість. Кількість різних “електронних” комбінацій обмежена 65 000 ключами (якщо система побудована на загальній механічній комбінації, будь який ключ можливо авторизувати до будь якого циліндру). Схема доступу може бути будь-якої складності. На додаток, CLIQ дозволяє модифікувати схему доступу в будь який час та необмежену кількість разів (що неможливо в механічній системі Майстер ключ), додавати до системи нові циліндри та ключі (в механічній системі зі складною схемою доступу практично неможливо). 
Встановлення: завдяки тому, що встановлення циліндрів CLIQ не потребує прокладання дротів (живлення або інформаційних) та вони отримують живлення від батарейки, встановленої в ключі, монтаж системи простий, швидкий та економічно ефективний і може бути проведений на працюючому об’єкті.  Батарейки в ключі вистачає на 20 000 циклів або мінімум 2 роки експлуатації.
Інтеграція з механічними системами Майстер ключ: циліндри та ключі CLIQ можуть бути інтегрованими до механічної системи Майстер ключ. Циліндри CLIQ можуть бути встановлені в точках доступу, що потребують контролю доступу, підвищеної безпеки та гнучкості в модифікації прав доступу. Інші точки доступу, вимоги до яких більш прості, можуть бути обладнані звичайними механічними циліндрами, замками та висячими замками. Ключі CLIQ можуть відмикати як циліндри CLIQ, так й механічні циліндри (за умови наявності відповідного механічного коду). 
Повна лінійка рішень: технологія CLIQ може бути інтегрована майже до всієї продуктової лінійки Abloy  чи  Mul-T-lock. Тому Ви можете додати контроль доступу до дверей, воріт, шаф та іншого. 



У другій частині статті розглянемо компоненти системи та їх характеристики. Чекайте на продовження вже незабаром.  


Залишити відповідь