ПРО CLIQ® У ЗАПИТАННЯХ ТА ВІДПОВІДЯХ


Автор: Тарас Барабаш, менеджер Інноваційні ЗАМКОВІ технології  

Що таке  CLIQ®?
Технологія CLIQ® розроблена фахівцями групи ASSA ABLOY – світового лідера в галузі замикання та контролю доступу.  Дана технологія інтегрується у продукцію декількох компаній, що входять до концерну. Зокрема, високобезпечних патентованих механічних платформ, таких як: MUL-T-LOCK® MT5, MUL-T-LOCK® Interactive+  та ABLOY® Protec2. У поєднанні з механічними замками та циліндрами технологія CLIQ® являє собою електромеханічне рішення контролю доступу ультимативного рівня  безпеки.

В чому особливості технології CLIQ®?
Особливістю продукції із технологією CLIQ® являється потрійний рівень безпеки та гарантований захист від механічних маніпулювань (від відмичок). Окрім високосекретного механічного коду на патентованих платформах механічних замків та циліндрів, продукція із технологією CLIQ® має ще 2 рівні електронного контролю. Причому перший електронний рівень надається ще при виробництві та програмуванні замків, циліндрів та ключів на рівні Виробника, і не може бути зміненим. Кожна одиниця продукції із технологією CLIQ® програмується на певний доступ тільки всередині певної групи. І тільки в цій групі ключі можуть мати доступ та активувати блокуючий мікромотор замка. Другий рівень електронного доступу задається при комплектуванні замовлення і програмуванні ключів до відповідного циліндру чи замка.
Як працює CLIQ®?
Ключі містять елементи живлення та мікросхему. У замку/циліндрі крім механічної частини вмонтовано мікросхему та пристрій блокування на базі мініатюрного електромотора. Для відмикання замка/циліндру необхідно, щоб співпали механічні коди ключа і циліндра, та було визнано право доступу даного ключа на електронному рівні.  Принцип роботи наступний. Після того, як вставили ключ у циліндр, батарейка подає живлення в мікропроцесор циліндра. Після обміну закодованими повідомленнями між ключем і циліндром, у разі дозволеного доступу мікропроцесор передає сигнал на мікромотор, який і розблоковує плуг циліндру. В разі збігу механічного коду,  ключ матиме можливість провернути циліндр.  Ідентифікація, обмін інформацією, перевірка авторизації між ключем та циліндром CLIQ® здійснюється за протоколом 3 DES (Triple DES), який гарантує надвисокий рівень безпеки обміну даними.
Елементи живлення
В ключах CLIQ® використовується звичайний елемент живлення – CR 2032. Виробник гарантує безвідмовну роботу елемента живлення 2 роки або 20 000 циклів. На практиці на приватному рівні батарейки вистачає на 3-4 роки. При падінні рівня заряду батарейки – ключ певний час подаватиме сигнал про необхідність заміни батарейки.
В яких замках та циліндрах можливе використання CLIQ®?
Продукція із технологією CLIQ® має дуже широку лінійку.  Технологія CLIQ® інтегрована в різні типи циліндрів (EURO, Scandinavian, swiss, kik, mortise та інші). Подвійний циліндр EURO профілю може мати технологію CLIQ® з одної або з двох сторін. Висячі замки різних серій, замки для обладнання САМ LOCK та ін. продукти.
Як замовити продукцію із технологією  CLIQ®?
Продукція із технологією CLIQ® замовляється як і звичайні механічні замки/циліндри. Ніяких додаткових аксесуарів, програматорів чи програм замовляти чи мати приватному замовнику не потрібно. Для оформлення замовлення потрібно визначитись із моделлю замка чи циліндра – розмір, колір. Якщо це циліндр ключ-ключ, потрібно визначитись із якого боку (або з обох боків) циліндра потрібно мати технологію  CLIQ®. Ключі замовляються окремо в необхідній кількості. У разі потреби можливо встановити графік доступу до циліндра певним ключам за часом.
Особливості монтажу продукції із технологією  CLIQ®
Уся продукція CLIQ® монтується як звичайні механічні замки/циліндри. Дані продукти не потребують спеціальної підготовки дверей, рам, додаткових монтажних отворів чи прокладання дротів.
Як замовити додаткові ключі?
Замовлення додаткового ключа не вимагає особливих зусиль. Потрібно надати Паспорт циліндра (картка, яка входить до комплекту кожного замка/циліндру) та вказати необхідну кількість додаткових ключів. У разі необхідності надати графік доступу до циліндра та обмеження за часом, які повинен мати цей ключ.
Скільки часових відрізків може мати ключ для доступу?
Максимальна кількість – 32 часові відрізки. Також можливо вказати кінцевий термін дії ключа.
Інтеграція продукції CLIQ® із механічними продуктами
Всі ключі CLIQ® можуть відкривати механічні замки/циліндри в разі відповідності механічного коду. Замки та циліндри із технологією CLIQ® відкриваються виключно ключами CLIQ®. Таким чином можливе поєднання продукції із технологією CLIQ® в механічних системах Один ключ та Майстер-ключ, де ключі CLIQ® матимуть доступ до всіх точок проходу, а до замків CLIQ® доступ можливий виключно із ключем CLIQ®.
Дії в разі втрати ключа
Якщо існує підозра, що ключ викрадено, передбачена можливість видалення авторизації ключа із пам’яті циліндра/замка. Дана процедура вимагає наступних дій: ідентифікація викраденого ключа за допомогою Паспорту циліндра,  запис інформації про необхідність видалення ключа із пам’яті циліндра  до спеціального програмного ключа за допомогою програматора та із використанням спеціального WEB додатку CLIQ®. Для перенесення інформації із програмного ключа до пам’яті замка/циліндра потрібно вставити програмний ключ у замок/циліндр. Після цього доступ викраденого ключа повністю відміняється на електронному рівні.
Додаткові опції з моніторингу та контролю за ключем
В разі необхідності існує можливість отримати інформацію з ключа про те, коли він використовувався. Для цього необхідно ключ користувача вставити в програматор та зайти в спеціальний WEB додаток CLIQ®. Інформація виводиться на екран, і в разі необхідності може бути відправлена на будь-яку вказану електронну адресу. Якщо замовник планує отримувати такі звіти періодично, ми пропонуємо мати один додатковий ключ користувача в якості обмінного, щоб не обмежувати замовника в кількості ключів. Поки із одного ключа знімають інформацію, обмінний ключ використовується в якості звичайного.  Кожний ключ користувача зберігає інформацію про останні 32 тижні або останні 1000 подій.
Додаткові опції з моніторингу та контролю за замком/циліндром
У разі необхідності існує можливість отримати інформацію із циліндру про те, коли і яким ключем він відмикався, чи була спроба відкрити циліндр несанкціонованим ключем. Для цього необхідно в циліндр вставити програмний ключ та перенести отриману інформацію за допомогою програматора в WEB додаток CLIQ®. Інформація виводиться на екран і в разі необхідності може бути відправлена на будь-яку вказану електронну адресу. Кожний замок/циліндр  зберігає інформацію про останні 32 тижні або останні 1000 подій.
Яким чином відбувається захист інформації?
Усі дії з продуктами CLIQ® відбуваються виключно через ліцензований WEB додаток CLIQ® за допомогою Головного програмного ключа та програмних ключів у зв’язці із програматором. Для входу до WEB додатку CLIQ® потрібно пройти потрійний рівень ідентифікації. Кожний програматор та програмні ключі знаходяться на обліку у виробника та мають свої унікальні заводські номери. WEB додаток CLIQ® знаходиться на віддаленому сервері корпорації ASSA ABLOY у Стокгольмі,  і доступ до нього надається виключно  через програматор за допомогою програмного ключа через закодований сигнал. Усі дії по програмуванню, зміні доступу і т.д. записуються та зберігаються на сервері. Такий захист унеможливлює навіть теоретичну можливість отримати несанкціонований доступ до циліндру.

Світлова індикація ключа CLIQ®

 

Залишити відповідь