Система CLIQ® Remote – рішення для корпоративного замикання. Частина 2

Автор: Тарас Барабаш, менеджер Інноваційні ЗАМКОВІ технології 

Першу частину можна переглянути за посиланням

В продовження попередньої статті я пропоную розглянути компоненти системи CLIQ Remote, їх основні характеристики та призначення.
Система CLIQ складається із обов’язкових компонентів та додаткових, наявність яких не обов’язкова, але ці компоненти іноді необхідні при доступах на віддалених об’єктах, чи в разі побудови підвищеної безпеки на об’єкті.

Опис компонентів системи CLIQ

Замки та циліндри:
CLIQ інтегрується в різні типи циліндрів (EURO, swiss, kik, mortise, Scandinavian, etc) на основі відомих механічних платформах High Security. Подвійний циліндр (такий як циліндр EURO profile) може мати технологію CLIQ з однієї або з двох сторін. В наявних механічних системах можливо замінити механічний циліндр на циліндр CLIQ такого самого типу та розміру.


Циліндри із технологією CLIQ


Також технологією CLIQ  можуть бути обладнанні висячі замки та додаткові замки HERCULAR


Висячі замки із технологією CLIQ


Ключі:
Ключі користувача: електромеханічні ключі, що використовуються  із замками та циліндрами для відчинення.  Всі ключі мають LED індикатори, що сигналізують про санкціонований чи несанкціонований доступ, доступ поза межами графіку та рівень батарейки. Розрізняють наступні типи ключів користувача:
Ключі CLIQ


  • Ключ CLIQ QuartzXT Key – клас захисту IP57; може зберігати до 1 000 записів про події доступу. Ключ може бути запрограмований для доступу за розкладом. 
  • Ключ CLIQ Quartz+ Key – клас захисту IP57; може зберігати до 1 000 записів про події доступу. Ключ може бути запрограмований для доступу за розкладом. Може містити визначений список авторизованих циліндрів, що обмежує доступ ключа Quartz+ тільки до цих циліндрів.
  • Програмний ключ (Control Key – C-Key): ключ, який використається для доступу до програмного забезпечення (з паролем, що називається ‘PIN код’) та надає безпечний доступ для передачі інформації та для перенесення інформації з програмного забезпечення до циліндрів та з циліндрів до програмного забезпечення (зміни схеми доступу, дані контрольного журналу подій циліндру, відміна втраченого ключа). 
Кожна система CLIQ повинна мати як мінімум один Програмний ключ (‘Master Control Key (MCK)’).  До системи можливо додавати додаткові Програмні ключі (називаються ‘Normal Control Key (NCK), що дозволяють реалізувати доступ до програмного забезпечення додаткових адміністраторів з визначеними правами адміністрування. Програмні ключі не відкривають циліндри та замки CLIQ.

Інструменти адміністрування: електронна частина системи CLIQ адмініструється з використанням Програмного Ключа (ключів) Control Key(s), пристроїв програмування та програмного забезпечення.
Пристрої програмування (PD):
Локальний пристрій програмування


  • Локальний пристрій програмування (Local PD): використається для отримання доступу до програмного забезпечення через  ПК  за допомогою програмного ключа.  Забезпечує безпечну взаємодію із ПЗ для оновлення ключів CLIQ  з останніми дозволами та графіками доступу, отримання аудиту подій, передачі завдань від ПЗ до програмного ключа.  Кожна система CLIQ має обов’язково свій Програмний ключ Master Control Key (MCK). Кожний адміністратор системи CLIQ повинний мати пристрій програмування. Локальний програматор не прив’язаний до визначеної системи, тому він може бути використаний з різними Програмними ключами та в різних системах CLIQ. Підключається до ПК адміністратора за допомогою USB-кабелю.
Настінний пристрій програмування
  • Настінний пристрій програмування (Wall PD): Завжди он-лайн, настінний пристрій програмування Wall PD має свою ІР адресу та є складовою частиною системи CLIQ Remote. Він встановлюється зазвичай на стіну  та використається для запису на ключі Quartz+ та QuartzXT змінних прав доступу та часових розкладів, ревалідації ключів та зчитування з них даних пам’яті подій. 

Технічні дані:
Живлення: 12-24 В або PoE
Для встановлення виключно в приміщенні 

З’єднання з ПК: по протоколу IP

Мобільний пристрій програмування


  • Мобільний пристрій програмування (Mobile PD): Є складовою частиною системи CLIQ Remote. MPD  дозволяє програмувати на ключі Quartz+  та QuartzXT змінних прав доступу та часових розкладів, ревалідації ключів та зчитування з них даних пам’яті подій. Зручний у використанні на віддалених об’єктах.


 Опції з’єднання з сервером:
· Через мобільний телефон – по GSM-GPRS (3G/2G) каналу мобільного звязку
З’єднання з телефоном: Bluetooth
·   Через ПК з доступом до Internet.
     З’єднання з ПК: USB
Живлення: 4 елемента живлення стандарту  AAА

Опції програмного забезпечення CLIQ:

  • CLIQ Manager Software: локальне встановлення. Використається для невеликих та середніх систем. Без доступу до адміністрування дистанційних пристроїв програмування (настінного та мобільного). Це ПЗ, яким користується адміністратор системи для зміни авторизації, створення розкладів та надання їх ключам, отримання та перегляду даних пам’яті подій та іншого. Програмування ключів здійснюється виключно через локальний пристрій програмування, напряму з програмного забезпечення. Читання даних контрольного журналу подій з ключа здійснюється через локальний пристрій програмування. 

  • Програмне забезпечення CLIQ Web Manager Software: web-базоване програмне забезпечення. Не потребує встановлення на локальному ПК. Вимоги до ПК менеджера (адміністратора) системи: інтернет браузер Internet Explorer та остання версія JAVA. Використається для систем всіх розмірів (невеликих, середніх та великих). 
Програмне забезпечення дозволяє використання дистанційних пристроїв програмування (настінного та мобільного). 
Це ПЗ, яким користується адміністратор системи для зміни авторизації, створення розкладів та надання їх ключам, отримання та перегляду даних пам’яті подій та іншого. 
Циліндри системи можуть бути включені до “Доменів”. Доступ до бази даних можуть мати кілька адміністраторів системи. Кожному з них може бути наданий доступ до одного або кількох доменів – тим самим кожний з адміністраторів буде “бачити” (та, відповідно, мати доступ до адміністрування) тільки циліндри того домену, до якого він має доступ. Це надає локальним адміністраторам деяку незалежність, тоді як головний адміністратор системи має повний доступ та контролює всю систему та діяльність локальних адміністраторів. Максимальна кількість ключів в системі – 65 000.
Базова структура системи: 

Схема структури CLIQ Remote


Інтеграція з іншим програмним забезпеченням: Програмне забезпечення  CLIQ Web Manager Software може бути інтегрованим з іншим ПЗ. Програмне забезпечення CLIQ Web Manager  має простий інтерфейс (документований), що дозволяє системним інтеграторам створювати модулі  інтеграції, що можуть отримувати доступ до бази даних CLIQ для отримання інформації та оновлення доступу. 
Структура системи з інтеграцією з іншою системою:

Схема структури інтеграції із CLIQ Remote

Системи контрою доступу, побудовані на базі продуктів із технологією CLIQ – це зручність у використанні, надійність та безпека будь-якого об’єкту. Завдяки можливостям і гнучким налаштуванням та відсутності дротових з’єднань цю систему можливо встановити на працюючих об’єктах без додаткових зусиль та отримати при цьому надвисокий рівень безпеки. А використовуючи  мобільний пристрій програмування додається можливість контролювати доступи на віддалені об’єкти без додаткових витрат.





Залишити відповідь