Сучасні системи Майстер-Ключ: механічні системи на патентованих платформах з «вкрапленнями» циліндрів з технологією CLIQ® для VIP-доступу.





Сучасні тенденції безпечного замикання вказують на те, що надійні класичні механічні системи залишаються актуальними, проте виклики часу спонукають до розширення їх можливостей за допомогою застосування електроніки з притаманними їй можливостями контролю та аудиту подій. І це не чергові модні віяння, це вимоги часу і рекомендації кращих фахівців галузі безпеки. На цьому хотілося б зупинитись докладніше.
Якщо ми розглядаємо механічну систему замикання як пристрій, що працює з ключами певного типу, тоді це дійсно винаходи вікової давнини. Проте, тільки в останньому столітті ми просунулись вперед в такому розумінні концепції «Замок-ключ», як ми розуміємо її сьогодні.

Розвитком механічної системи замикання по праву можна вважати створення і вдосконалення системи розмежування Майстер-Ключ та її подальше вдосконалення шляхом включення до неї електронних компонентів і переведенням її до розряду Системи Контролю та Управління Доступом (надалі – СКУД). 


Незважаючи на розмаїття типів замків та циліндрів, які встановлено в наших помешканнях і на роботі, ключ – це єдина річ, яку ми будемо найчастіше використовувати протягом всього тривалого терміну служби пристрою замикання – замка і циліндру.


Правда полягає в тому, що в оцінці безпеки необхідно комплексно підходити до оцінки цієї нерозривно пов’язаної пари «циліндр-ключ». Бо саме вони призначені для того, щоб відчиняти та замикати і, таким чином, захищати нашу власність.





Тому, говорячи про безпеку системи Майстер-Ключ, в першу чергу, потрібно брати до уваги фізичну стійкість циліндру до спроб чистого зламу, що не залишають слідів на замку і він продовжує функціонувати належним чином, а також на рівень стійкості циліндру до атак з використанням дриля, або будь-яких інших предметів з метою зламу або видалення циліндру.Ступінь фізичного опору циліндру можна визначити за діючим в Україні стандартом ДСТУ EN 1303:2014.

Наступним кроком є визначення безпечності самого ключа, тобто наскільки легко сторонній особі виготовити його дублікат.Сьогодні багато ключів, заготовки яких знаходяться у відкритому доступі, легко скопіювати. І тільки ключі, які виготовлені на заготовках, конструктивні особливості яких захищені діючими міжнародними патентами, надають справжній захист від дублювання. Це так звані «патентовані» ключі. Більшість з них ще на заводі-виробнику в заводських умовах оснащується спеціальними рухомими елементами, які унеможливлюють їх дублювання на інших заготовках в умовах майстерні з виготовлення ключів, що не має фірмового обладнання. Виготовлення ж дублікатів таких ключів здійснюється виключно в Авторизованих сервісних центрах, список яких розміщений на сайті офіційного імпортера «СПВ Компані Лтд.» і підтверджується спеціальним номерним сертифікатом.


Системами, що надають сучасний рівень безпеки і сервісу, є платформи циліндрів і ключів MUL-T-LOCK INTERACTIVE+ та MUL-T-LOCK MT5+. Обидві платформи можна використовувати для організації безпечної системи Майстер-Ключ. Простіше кажучи, для організації практичної і зручної системи замикаючих пристроїв на декількох дверях, де відсутня необхідність використання декількох ключів. В системі Майстер-Ключ один ключ може відмикати декілька різних замків (в квартирі, офісі, машині, сейфі, і т.д.).



Система може використовуватись як спосіб упорядкування доступу певних груп людей в ті чи інші приміщення. Тобто кожна окремо взята особа може мати доступ виключно до відповідної йому за рівнем доступу кількості дверей і відкривати їх одним ключем. Кожного окремому власнику ключа система Майстер-Ключ дозволяє відкривати тільки призначені йому двері. Наприклад, керівник (його довірена особа) при використанні системи Майстер-Ключ може своїм ключем відкривати будь-які двері, що включені в систему,а співробітники меншого рівня відповідальності (нижчого рівня доступу) – тільки ті двері, до яких їм надано доступ.


Наступним кроком розвитку і вдосконалення механічної системи розмежування Майстер-Ключ є включення до неї електронних компонентів і переводом її до розряду СКУД.


Це циліндри з технологією CLIQ® (Клік). Дана технологія поєднує в собі високосекретний механічний код, який нанесений на патентовані ключові заготовки MUL-T-LOCK INTERACTIVE + та MUL-T-LOCK MT5+ з електронною складовою, що надає повний контроль за використанням ключа його власниками та дозволяє здійснювати електронне блокування механічної частини замка за допомогою мікромотора. 


Маючи спільний з механічними системами MUL-T-LOCK INTERACTIVE+ та MUL-T-LOCK MT5+ принцип нанесення кодових нарізок на ключі, такі циліндри можуть бути включені в механічну систему Майстер-Ключ як під час проектування, так і під час подальшої заміни частини циліндрів вже в існуючій механічній системі Майстер-Ключ на циліндри MUL-T-LOCK INTERACTIVE + та MUL-T-LOCK MT5+ CLIQ®.


Таким чином, з включенням циліндрів з технологією CLIQ® в механічну систему Майстер-Ключ можна не тільки організувати розмежування доступу всередині приміщення, а й організувати повний контроль доступу до окремих, назвемо їх VIP-приміщень, з можливістю повного моніторингу та програмування подій, надання права відмикання у певний час та день тижня, або позбавлення такого права.І головне, що для встановлення і використання технології CLIQ® не потрібно здійснювати прокладання будь-яких дротів або кабелю. Установка системи здійснюється так само, як і класична система Майстер-Ключ.


Існують беззаперечні переваги, які роблять систему більш гнучкою і надають їй можливість пристосовуватися до конкретних, вже існуючих, умов. Немає необхідності здійснювати повне перепрограмування або перекодування ключів, якщо змінилися права доступу у того чи іншого користувача.


Окрім зазначеного, власник системи має можливість:


– розмежовувати доступ по днях тижня або по годинах для окремих відвідувачів або співробітників;
– здійснювати тимчасове блокування окремих замків або дверей;
– фіксувати всі факти відкриття окремих замків, циліндрів або використання тих чи інших ключів;
– надавати тимчасовий доступ до приміщення тим чи іншим користувачам.


Постає питання: «Де, з найбільшою вірогідністю, можуть бути застосовані такі системи?» Насправді, сфери і можливості їх застосування цієї новітньої технології постійно розширюються. Ось деякі з них:


– корпоративний сектор: офісні будівлі, виробничі цехи, готельні,  торгові , житлові комплекси. Тобто там,  де необхідно унеможливити доступ до приміщень (будівель) сторонніх осіб, розмежувати доступ (кабінет керівника, серверні, спеціальні кімнати, бухгалтерії, фінансові відділи тощо).
– приватний сектор:заміські садиби, будинки. Застосування систем Майстер-Ключ із технологією CLIQ® можливе всюди, де необхідно обмежити доступ обслуговуючого персоналу, охорони, гостей до тих приміщень, які знаходяться виключно під контролем власника (кабінет господаря, SPA-приміщення, більярдні, зброярські кімнати тощо).


При цьому, за бажанням власника системи, можливе надання доступу в згадані «заборонені» приміщення (будівлі), наприклад, прибиральницям або іншому обслуговуючому персоналу, але в чітко визначені періоди часу. За таких умов власник системи зможе збирати інформацію про факти відкриття, або спроби відкриття цих приміщень (будівель), як у встановлений період часу, так і поза його межами. А також опосередковано контролювати графік роботи осіб, відповідальних за прибирання (обслуговування приміщень).


На завершення слід додати, що замовити та встановити систему Майстер-Ключ з технологією CLIQ® можна, звернувшись до найближчого  Центру з продажу замків з технологією CLIQ®, в якому також можна буде здійснювати подальший гарантійний та пост-гарантійний сервіс цих систем, а також роботи по зміні доступу в циліндрах з технологією CLIQ®.

 

Залишити відповідь